Hopp til hovedinnhold

Valgte humanistisk bryllup: – Helt i vår ånd!

I kjærlighetens navn er alt mulig, skal vi tro nygifte Nora Eide og Diderik Lytskjold.

For noen tar det flere måneder og år å planlegge et bryllup. For andre kan det være gjort på få uker. Slik var det for det kreative paret Nora og Diderik.

# Bryllup og oppussing i skjønn harmoni

Nora ble fridd til 12.2.2021, midt under koronapandemien. De bestemte seg der og da for at de skulle bli enige om en dato for selve bryllupet. Hvis det ikke var gjort, skulle de gifte seg 22.2.2022.

Klokken begynte å tikke, og paret tenkte ikke så mye over bryllupet. De hadde nylig kjøpt hus og var i full gang med oppussing. Men så begynte 22. februar å nærme seg med stormskritt. Skulle paret realisere drømmen om bryllup, hadde de i grunnen bare tiden og veien.

Men hvordan skulle de egentlig gifte seg? Noen venner av paret som hadde giftet seg humanistisk, tipset om at humanistisk vielse kunne passe dem.

– Vi kontaktet Human-Etisk Forbund som til vår store overraskelse sa ja uten å blunke, sier Diderik. – Da hadde vi bare to uker på oss, skyter Nora lattermildt inn.

For å få huset i stand til den store dagen, valgte paret å prioritere noen rom i huset. – Det var panel og parkett i alle rom og helt nedstøvet. Det så ut som en byggeplass, minnes de og ler.

Personlig og varm tale: Nora og Diderik hadde både vielsen og bryllupsfesten i huset sitt. Her holder seremonileder Baard Thalberg tale.

Paret tok et utradisjonelt valg og hadde festmiddagen først, før de samlet alle gjestene til selve vielsen i stuen.

Etter at paret danset seg inn i stuen, fikk de en varm og nær tale fra seremonileder Baard Thalberg. Da klokken slo 22.02 var de for rette ektefolk å regne.

# Et kjærlighetsbudskap alle kan kjenne seg igjen i

Lykkelig gift: Nora Eide og Diderik Lytskjold giftet seg humanistisk 22.2.22.

I etterkant av bryllupet forteller paret at vielsen ble akkurat slik de ønsket. – Det ble høytidelig, men ikke superhøytidelig. Det var fint å kunne gjøre det på vår måte og feire dagen med dem som betyr mest for oss, sier Diderik.

– Fra første møte med seremonilederen kjentes det veldig fint. Han var så opptatt av oss, forteller Nora. Talen hans fikk vi veldig mange tilbakemeldinger på. Mange sa at kjærlighetsbudskapet var så enkelt og noe alle kan kjenne seg igjen i.

– Jeg trodde ikke at det skulle være en forandring å bli gift, men det kan jeg varmt anbefale. Nå føler jeg at vi er enda mer for hverandre, sier Nora.

# – Tør å gjøre det litt annerledes!

Noras mor, Siri Eriksson, beskriver vielsen som «helt herlig». – Det var høytidelig, men samtidig veldig nært på en annen måte enn i kirken. Det var helt riktig for dem, forteller hun.

Noras venninner Sofie Nergaard Tetzell og Cornelia Fossum Simonsen, syntes begge vielsen speilet det paret Nora og Diderik er.

– Det fineste var kanskje at seremonilederen møtte opp når de ønsket og kjørte deres løp. At de fikk det akkurat sånn som de ønsket seg, sier Cornelia.

Sofie nikker gjenkjennende: – Man Nora og Diderik i vielsen, det var kjærligheten mellom dem som var fokuset.

Hun forteller at hun finner inspirasjon i måten paret valgte å feire bryllupet sitt på: – Det er litt sånn i samfunnet i dag at alt skal skje på en bestemt måte. Alt har regler og man følger en mal. Nora og Diderik er et godt eksempel på noen som tør å gjøre ting litt annerledes. Alt må ikke være så «riktig» hele tiden.

Og nettopp det, er kjernen i en humanistisk vigsel. Det er paret som står i fokus – og dere står fritt til å skape deres eget drømmebryllup.