
Dette gjør konfirmantene på kurs
Er du nysgjerrig på hva som egentlig skjer på et humanistisk konfirmasjonskurs? Her får du et innblikk i hva konfirmantene opplever og lærer underveis.
# Et varmt fellesskap
En kveld i slutten av januar samles en gruppe spente ungdommer til første kursøkt. Gjennom enkle leker og aktiviteter blir nervøsitet raskt erstattet av latter og nye vennskap. Ungdommene forteller at de kjenner på at her kan de være seg selv.
# – Jeg har blitt bedre kjent med meg selv og mine egne tanker. Når vi snakker om de etiske dilemmaene, hva som er rett og galt, så vokser jeg mye på hva jeg selv mener.
Hedvig, konfirmant 2025
# Stor personlig utvikling
Mange ungdommer opplever en stor personlig utvikling i løpet av kurset. Etter hvert som de blir tryggere, tør de å dele meninger og diskutere temaer de kanskje aldri har snakket om før. Kursleder Laila Mercedes Fremme, ved ett av vårens kurs, forteller at hun ser konfirmantene vokse fra uke til uke.

# – Det er utrolig å se hvordan konfirmantene vokser i løpet av kurset. Mange kommer litt sjenerte, men etter hvert tør de å by på seg selv og dele tanker de kanskje aldri har satt ord på før.
Laila, kursleder 2025
# Når refleksjon blir gøy
Kurset legger stor vekt på engasjerende aktiviteter. Gjennom lek, rollespill og gruppearbeid utforsker ungdommene store spørsmål om rettferdighet, ansvar og identitet. Øvelsene er morsomme og gir samtidig verdifulle innsikter.
# – Kurset er et veldig morsomt og åpent sted hvor jeg kan si det jeg tenker og føler.
Knut, konfirmant i 2025

# Helt ulikt skolen
Selv om mange kurs holdes i klasserom, skiller de seg klart fra vanlig skoleundervisning. Her er det ingen pugging eller fasitsvar. Ungdommene lærer gjennom lek og diskusjon – en metode som overrasker positivt.
# – Det var ganske mye mer spennende å lære om etiske valg enn det jeg trodde det skulle være. Kurset er veldig annerledes enn skoletimene.
Filip, konfirmant i 2025

# Overraskende gøy!
Mange kommer til første kurskveld med lave forventninger, og går derfra med et stort smil. Øvelsene og samtalene gjør det både lettere og mer gøy å tenke gjennom store spørsmål. Plutselig handler det ikke bare om undervisning, men om å dele tanker, høre andres perspektiver og le sammen.
# – Det morsomste vi gjør på kurset er når vi går i grupper og får store spørsmål som vi skal diskutere. Jeg får høre andres meninger, og jeg får diskutere mine egne.
Hedvig, konfirmant i 2025
Kursleder Aleksandar Sabo opplever at ungdom lett blir engasjert av de temaene som kurset tar opp.
# – Jeg blir stadig imponert over hvor kloke refleksjoner 14–15-åringer deler når de får muligheten. De viser en modenhet og et engasjement som lover godt for fremtiden.
Aleksandar, kursleder 2025


# Ulike typer kurs
Et humanistisk konfirmasjonskurs går over cirka 20 timer, og ungdommene kan velge mellom kveldskurs, intensive helgekurs, feriekurs eller leirkurs, alt etter hva som passer best og hvor de bor. Uansett kursform møter konfirmantene et inkluderende fellesskap hvor det sosiale står sterkt. Noen tar kurs sammen med vennene sine, andre er på kurs uten å kjenne noen fra før.
Når kurset er ferdig, har ungdommene fått nye venner og mange kjenner på en større følelse av trygghet ved å kunne være seg selv.
# – Jeg tror at om et par år så kommer jeg til å huske kurset godt. Det er veldig hyggelig her.
Oscar, konfirmant i 2025

# Temaer i kurset
Alle konfirmasjonskursene gjennomgår de samme fem hovedtemaene. Konfirmantene utforsker hvert tema gjennom lek, diskusjoner og oppgaver:
Informasjonskatalog
-
Ungdom i dag får en konstant strøm av informasjon, reklame og innblikk i andres liv rett i lomma. Men kan man egentlig stole på at alt man ser er ekte, sant eller riktig? Kritisk tenkning er ikke alltid lett, men det er utrolig viktig. Det er en ferdighet som må trenes opp, for eksempel ved å diskutere spørsmål som:
- Hvordan kan vi skille falske nyheter fra ekte nyheter?
- Hvordan kan vi vite om noe er fakta eller bare en mening?
- Hva gjør sosiale medier med måten vi oppfatter verden på?
-
Menneskerettigheter handler om at alle mennesker skal ha de samme grunnleggende rettighetene og den samme friheten fra vi blir født. Dette temaet står helt sentralt i det humanistiske livssynet og er fundamentet i et fritt og rettferdig samfunn. Når vi utforsker menneskerettigheter på kurset, stiller vi blant annet spørsmål som:
- Hva er det som bestemmer verdien til et menneske?
- Når og hvordan kan ytringsfrihet komme i konflikt med andre menneskerettigheter?
- Hva må til for at alle mennesker skal få de samme rettighetene?
-
Livssyn handler om hvordan vi svarer på de store spørsmålene om livet, universet og hva som gir tilværelsen mening. Fra et humanistisk ståsted er det opp til hvert enkelt menneske å skape mening i sitt eget liv. Vi har selv ansvar for å fylle livet med det som gir oss glede og er viktig for oss. Med dette som utgangspunkt inviterer kurset konfirmantene til å reflektere rundt spørsmål som:
- Hva vil det egentlig si å være lykkelig, og hva gjør oss lykkelige?
- Hva er meningen med livet – og må det finnes én mening?
- Hvordan påvirker livssynet vårt hvordan vi lever livet?
-
Identitet handler om hvordan du ser deg selv, hvordan andre oppfatter deg, og hvordan omgivelsene er med på å forme deg. På kurset blir konfirmantene utfordret til å tenke over spørsmål som:
- Hvem er du, og hva gjør deg til den du er?
- Hvordan påvirkes du av de rundt deg?
- Er det forskjell på hvem du er på nett og hvem du er ellers?
-
Etikk handler om å vurdere hva som er rett og galt. Valgene vi tar, påvirker menneskene rundt oss og samfunnet vi lever i. Derfor er det viktig å tenke over sin egen rolle og sitt ansvar i en større sammenheng. Sammen med ungdommene utforsker vi blant annet:
- Hvordan kan vi vite om noe er riktig eller galt?
- Hvordan tenke over konsekvensene valgene vi tar kan få for andre?
- Hva slags ansvar har vi for hverandre og for verden rundt oss?