Hopp til hovedinnhold

Møt en kursleder

Kristine Flatnes jobber til vanlig som rådgiver, men har de siste syv årene også vært kursleder for over 180 konfirmanter.

# Hvorfor ville du være kursleder for konfirmanter?

– Jeg hadde nettopp blitt medlem i Human-Etisk Forbund, og ønsket å engasjere meg og å møte likesinnede!

Som kursleder kunne jeg drive med noe ved siden av studiene hvor jeg både lærte noe nytt om spennende temaer jeg allerede var interessert i, møtte nye mennesker og fikk en ekstrainntekt.

# Hvordan var det første gang du var kursleder?

– Jeg var nok litt nervøs for at jeg kanskje var for ung eller at jeg ikke hadde erfaringen som skulle til for å bli kursleder, men så lenge man har engasjement og interesse er man godt på vei.

– Dessuten er opplæringen god og grundig, og ingen forventer at man er en utlært kursleder før man begynner.

– Som kursleder blir du del av et fellesskap med andre engasjerte mennesker i alle aldre. Du får utveksle erfaringer og diskutere de samme temaene som konfirmantene diskuterer på kurset.

– Det overrasket meg at ingen gruppe med konfirmanter er lik, det opplegget som fungerer godt for én gruppe fungerer kanskje ikke med den neste.

# Hva liker du best med å være kursleder?

– Det er veldig fint å være med på å legge til rette for at unge får reflektere rundt og diskutere spennende temaer. Det er også stas å se utviklingen fra de er litt nervøse eller uinteresserte, til at både vennskap og engasjement har blomstret.

# Hva tror du konfirmantene tar med seg fra kurset?

– Noe av det viktigste med konfirmasjonskurset er at konfirmantene kan bli litt tryggere i å tenke selvstendig og å stå for egne meninger, samtidig som man utvikler empati og viser forståelse for hvorfor noen kanskje tenker annerledes enn en selv.

– Mange konfirmanter trives godt med at kursene skiller seg såpass mye fra skolen – her er det ingen fasit, men man får ny innsikt i temaer gjennom de interaktive øvelsene man gjør.

– Jeg husker særlig godt vi gjorde en øvelse hvor ungdommene hadde fått utdelt ulike roller og fikk beskjed om å stille seg på rekke fra den som hadde minst verdi i samfunnet til den som hadde størst verdi, så klart for å fremprovosere noen nye tanker om fordommer og privilegier.

– Det var intens diskusjon, før en av konfirmantene utbrøt "men dere, forrige gang snakket vi jo om at alle mennesker er like mye verdt! Hva om vi stiller oss i en sirkel?". Det var fint!

Les mer om hva konfirmantene lærer på kurs

# Hvem passer til å være kursleder?

– Du passer til å være kursleder om du er engasjert i temaer som etikk, identitet og menneskerettigheter, og synes det er spennende å reflektere og diskutere – da smitter det fort over på ungdommene!