Hopp til hovedinnhold

Topp 3

Konfirmantene lager en topp 3-liste og øver på å diskutere.

Detaljer

 • 🕙
  5-20 min
 • 5-25+ deltakere
 • Ingen forberedelser
 • Lavt tempo
 • Ingen bevegelse

Mål

 • Oppvarmingsøvelse til senere diskusjoner.
 • La konfirmantene øve seg på å diskutere ved hjelp av et tema som er helt ufarlig.

# Du trenger

 • Noe å skrive med og på til alle konfirmantene.

# Slik gjør du

 1. Be hver konfirmant tenke på og kanskje skrive ned sin topp 3-liste av et tema du bestemmer. Det kan være middagsrett, frukt, klesplagg, farge, film eller serie, tid på døgnet, hva som helst som handler om preferanse. Om dette er aller første kurskveld, er det lurt å velge noe helt ufarlig.
 2. Deretter setter du konfirmantene sammen i grupper på tre til fem konfirmanter, avhengig av hvor stor gruppen din er til sammen. Tre konfirmanter per gruppe er ypperlig.
 3. Nå skal konfirmantene sammen bli enige om én ting alle liker. Hvis alle har én ting som er lik på sin liste, så går det raskt. Hvis ikke må de sammen finne noe som alle kan være enige om.
 4. De får nå fem minutter til å komme på argumenter for hvorfor den tingen de har funnet er den beste. Siden oppgaven er tøys, blir gjerne argumentene deretter. Det gjør ingenting.
 5. Si at de nå skal diskutere alle sammen. De skal gå helhjertet inn for sitt valg, og møte argumentene fra de andre gruppene med motargumenter. Kursleder er ordstyrer og forsøker å få til en skikkelig diskusjon. Det er lurt at alle flytter seg fra å være samlet i sin gruppe til at de kan se og høre alle under plenumsdiskusjonen.
 6. Kursleder kan gjerne spørre etterpå om det var noen som ble overbevist av argumentene til de andre gruppene.

Aktiviteten varer så lenge det er en god diskusjon.

Hvis du tenker at det er fare for at noen vil dominere gruppa og presse gjennom sin preferanse eller liknende, så kan du tildele hver gruppe hva de skal argumentere for, f.eks. at én gruppe tar pizza, én tar taco osv.

# Variant

En variant av øvelsen er å la konfirmantene velge en twist hver fra en pose, og de som har valgt samme twist blir på gruppe og må argumentere for hvorfor dette er den beste twisten.