Hopp til hovedinnhold

Navnefest for tre generasjoner

Da Ares kom til verden, var det enkelt for foreldrene Oda Garlimo Toresen og Karwan Sendosi å velge Humanistisk navnefest for å feire. Ares mormor var nemlig en av grunnleggerne av seremonien! –Det var veldig koselig å føre tradisjonen videre, og det betydde selvfølgelig mye for foreldrene mine, forteller Oda. Ares far, Karwan Sendosi, er vokst opp i, og med, en annen kultur og har en annen etnisitet. Det gjorde at det føltes trygt og fint å ha Humanistisk navnefest.

For Humanistisk navnefest ble født på Gjøvik i 1988, da to foreldrepar tok initiativet til Humanistisk navnefest. Anne Grethe Olden Garlimo hadde blitt mor, og Oda skulle få seremoni.
– Vi trodde jo at Human-Etisk Forbund hadde et opplegg for navnefest, men fant ut at det ikke eksisterte. Vi tok kontakt med Human-Etisk Forbund og fikk klarsignal om å sette i gang, med god støtte fra daværende lokallagsleder. Det var ingen som hadde erfaring med å lage en slik seremoni og å etablere et slikt tilbud, men sammen med et annet par begynte vi å tenke på hva en slik seremoni skulle inneholde. Vi fant ut med en gang at vi måtte ha inn noen gode, fine barnesanger, og vi har et enormt rikt kulturliv på Gjøvik som vi kunne hente fra, forteller Anne Grethe.

På den første seremonien ble det åtte barn som fikk navnetavlen sin, og det ble en vakker seremoni med både tale av den kjente fysikeren Helmut Ormestad, sang, piano- og fiolinmusikk.

Vokst opp med navnefest

Naturlig nok har navnefestseremonier vært en viktig del av Odas oppvekst, med en mor som som helt fra starten har vært engasjert med å lage navnefestseremonier. Hun var alltid med sine foreldre på arrangementene de arrangerte.
– Jeg fikk tildelt min plass og bokstavkjeks, ler Oda. – Jeg husker det som veldig spennende, med mye folk og fine sanger.

Fremdeles er moren involvert i navnefestseremoniene.  Hun stiller ofte som hovedtaler på både Gjøvik og Hadeland.
– Jeg får ofte spørsmål om jeg noen gang blir lei. Men, nei. Det gjør jeg nok aldri. Hver eneste navnefest er så rørende. Dessuten er det et viktig tilbud. Det er viktig at alle nye foreldre er klar over at det finnes alternativer,  dåp i kirken ikke er det rette for alle. Men det er viktig å få frem noe som overraskende mange ikke vet, nemlig at uansett dåp i kirken eller Humanistisk navnefest, så får jo barnet navnet sitt uansett, understreker Anne Grethe.

Nærmere 50 000 navnebarn

Etter grasrot-initiativet i 1988, fikk Anne Grethe mange henvendelser.
– Ingen var kritiske. Det var bare positivitet, forteller Anne Grethe.
– Det var selvfølgelig veldig stort at så mange andre lokallag ville gjøre det samme, og fantastisk å tenke på at dette nå er en landsdekkende seremoni.

Humanistisk navnefest har blitt et viktig seremonitilbud for Human-Etisk Forbund. I dag ønsker forbundet over 2000 navnebarn velkommen til verden hvert år, og til sammen har snart 50 000 barn blitt feiret med Humanistisk navnefest.
– Humanistisk navnefest er en stemningsfull feiring av at et barn er født og har fått sitt eget navn. Tilbudet er åpent for alle som ønsker en flott, verdig og høytidelig seremoni på et humanistisk grunnlag, forteller seremonisjef i Human-Etisk Forbund, Tale Pleym.

I tillegg til en tale inneholder seremonien kulturinnslag som musikk og diktlesning. Under seremonien får barnet overrakt en navnetavle.