Hopp til hovedinnhold

Derfor valgte paret navnefest for sønnen Jens

For Gro og Trine Lise var valget et verdispørsmål: – Vår sønn skal vite hvorfor han fikk en humanistisk navnefest.

Kjærlighetshistorien til Gro Ingvardsen og Trine Lise Åvik startet i Grimstad da de begge spilte fotball på toppnivå på Amazon Grimstad. Sønnen Jens var et svært etterlengtet barn.

For paret er en humanistisk navnefest begynnelsen på sønnens opplæring i menneskerettigheter, etikk og fornuft.

# Det store navnevalget

Siden det tok mange år før de lyktes med barneønsket, hadde de god tid på å grunne over navnevalget.

– Å finne navnet var en stor oppgave, forteller paret.

– Vi var sikre på at det kom til å bli en jente, så derfor var det et stort sjokk da vi fikk vite at det ble en gutt! Vi ville ha et godt, gammelt og enkelt navn. I tillegg er donoren dansk, så vi ville ha et navn som fungerte på dansk også. Da ble det Jens.

– Senere fant vi ut at jeg faktisk har en oldefar som heter Jens, forteller Gro.

Både Gro og Trine Lise var enige om at de ønsket en høytidelig markering av at Jens var født og hadde fått sitt eget navn. De er begge utmeldt av Den norske kirke – dermed var dåp uaktuelt. 

– Med en gang vi leste om humanistisk navnefest, visste vi at det var den rette måten å gjøre det på. Vi hadde hørt så mye fint om seremonien, og så for oss at dette kom til å bli mer i vår ånd.

Da avgjørelsen om navnefest var tatt, var de nybakte foreldrene de første i sine familier til å ta steget ut av den kristne seremonitradisjonen og inn i den humanistiske.

– Verken mine foreldre eller svigerforeldre hadde vært i en humanistisk navnefest før, og alle gledet seg veldig til å oppleve den høytidelige seremonien, sier Gro.

Her kan du lese mer om humanistisk navnefest.

# Respekt for alle mennesker

Navngivingen ble feiret på høytidelig vis med en humanistisk navnefest i Arendal.

Under navnefestseremonien var Arne Thomassen hovedtaler. I talen vektla han inkludering, toleranse og respekten for at vi alle er forskjellige.

Feiringen av at barnet har fått et navn er for mange begynnelsen på hvordan man ønsker å oppdra barnet. For Gro og Trine Lise var valget et verdispørsmål:

– Vi ønsker at Jens skal lære seg å respektere alle mennesker. Vi er særlig opptatt av at han skal få et godt kvinnesyn. Vår sønn skal nok få prøvd seg med to mammaer, ler Gro.

– Samtidig er det viktig at han har egne meninger og at han får stå for det han selv tror på, så lenge han kan basere det på fornuft og gode verdier. Det er viktig for tiden fremover, og i oppdragelsen til Jens, at han vet hvorfor han fikk en navnefest.

# Meldte seg inn i Human-Etisk Forbund

Arbeidet med å sikre menneskerettigheter og jobbe for friheten til å velge livssyn, er blant våre viktigste saker. Disse sakene var også grunnen til at foreldreparet valgte å melde seg inn hos oss:

– Da vi tok valget om å melde oss ut av kirken, begynte tankene å rulle. Human-Etisk Forbund var helt nytt for oss, men da vi begynte å lese oss opp forstod vi at det humanistiske livssynet passet for oss.

– Nå er vi medlemmer alle tre, smiler Gro.

Har du også lyst til å bli medlem? Meld deg inn gratis her.