Hopp til hovedinnhold
Ukraina kjemper for oss alle

Angrepet på Ukraina er et angrep på alt vi står for


Trond Enger, generalsekretær

Putins feige invasjon av Ukraina er et brutalt og antihumanistisk angrep på det liberale demokratiet. Vi kan ikke la de autoritære kreftene vinne.

Vår frihet som mennesker avhenger av samfunn bygget på liberale verdier. Humanismen anser demokrati, rettsstat og menneskerettigheter som grunnleggende for at vi skal kunne leve frie og gode liv.

Nå er verdiene truet av et aggressivt og autoritært russisk regime, som har bestemt seg for å angripe et fritt og demokratisk naboland. Ved å invadere Ukraina har Putin brutt med den internasjonale rettsorden, menneskerettighetene, folkeretten, ja selve fundamentet vi bygger friheten vår på.

Ukraina kjemper ikke bare en kamp for sin egen selvstendighet. De kjemper på vegne av oss alle som er så heldige å bo i demokratiske, liberale land.

Vi står med Ukraina!

# Tåken har letnet

I alt for lang tid har Putin fått lov til å undergrave liberale, demokratiske verdier i det små, uten at det har ført til unisone protester. Det har vi omsider fått en brå slutt på nå.

Entydig fordømmelse av Putins aggresjon har kommet fra nær sagt hele verden. Kraftige sanksjoner er innført. Vesten står samlet.

Håpet er at det russiske folket gjør opprør mot dette vanviddet og styrter landets diktatoriske leder. Selv om styresmaktene gjennom mange år har gjort, og fortsatt gjør, hva de kan for å arrestere og undertrykke dem som har tatt til motmæle, og dem som nå protesterer mot krigen, øker motstanden i styrke.

# Putin er ikke Russland

Det er viktig å huske at det ikke er det russiske folket som er fienden i denne krigen, det er Putin. Etter hvert som konsekvensene av Putins stormannsgalskap blir stadig mer tydelig for den jevne russer, vil protestene forhåpentligvis bli større og sterkere.

Den russiske befolkningen har fått sine rettigheter innskrenket litt etter litt, gjennom Putins tid ved makten.

# Menneskerettighetsbrudd i Ukraina og Russland må dokumenteres

På møte i FNs Menneskerettighetsråd denne uken, fremsatte vi sammen med Humanists International 3 krav:

  1. Russland må miste sin plass
  2. Brudd på menneske- og folkerett i Ukraina må dokumenteres
  3. Spesialrapportør for brudd på menneskerettigheter i Russland nå og gjennom de siste 20 år, må opprettes

Les om møtet og våre 3 krav til FNs menneskerettighetsråd her.

# Human-Etisk Forbund bidrar

Human-Etisk Forbund gir i første omgang økonomisk støtte til vår humanistiske søsterorganisasjon i Polen, Kazimierza Łyszczyńskiego, som i disse dager jobber med å hjelpe ukrainere som har flyktet over grensen til Polen.

Vi gir også penger til Røde Kors sin avdeling i Ukrainas nest største by, Kharkiv, som har blitt rammet av hard krigføring. Våre kontakter i Ukraina Røde Kors jobber naturlig nok med å hjelpe og støtte ukrainske borgere som er rammet av krigens redsler.

Vi følger situasjonen i Ukraina tett, og vil bidra med vårt slik at de autoritære kreftene kan slås tilbake, og at det liberale demokratiet kommer seirende ut av denne tragiske krigen.