Hopp til hovedinnhold
Den internasjonale Holocaustdagen

Til minne om Alf (15) og alle Holocaust-ofrene


Til sin 15-årsdag fikk Alf en rød «J» for jøde i passet sitt. Seks måneder senere ble Alf drept i gasskammeret i Auschwitz.

– Vi skylder alle ofrene for Holocaust – og oss selv – aldri å glemme, sier Christian Lomsdalen, leder i Human-Etisk Forbund.

# Historien om Alf

Alf Abel Goldwasser (f. 1927) vokste opp i Brugata i Oslo, med sin mor, far og sine tre søsken, Einar, Sigmund og Edel. Han var en av 1.500 jøder i Norge anno 1942, under tysk okkupasjon.

26. oktober 1942, skulle livet til Alf endre seg totalt.

Han ble arrestert sammen med sin far og broren Sigmund, og fraktet til Berg fangeleir i Vestfold.

Alf ble en av ofrene for en hevnaksjon fra politiet, etter at en tjenesteperson fra grensepolitiet noen dager tidligere var blitt skutt i forbindelse med jøder som flyktet til Sverige.

«Den endelige løsningen» på «jødespørsmålet» hadde nådd Norge.

# Veien til gasskammeret

Morgenen 26. november ble Alf (15), sammen med andre norske jøder, utmarsjert fra Berg. De ble sendt med fangeskipet D/S Donau til Stettin i Polen. 

30. november ble familien sendt videre med tog til Auschwitz. Alf ble sendt rett i gasskammeret og drept.

Alf sin far, Simon, og broren Sigmund fikk utdelt fangenummer og satt i tvangsarbeid. Ingen av dem overlevde fangenskapet.

# Opp til oss å ta lærdom

Alf sin andre bror Einar, søsteren Edel og moren Selma klarte å flykte til Sverige.

Fram til da hadde Alf og hans familie levd sine liv i Brugata 19, samme adresse som Human-Etisk Forbund (HEF) har hovedkontor i dag. Det gjorde også ni andre jøder som ble deportert fra Norge.

Til sammen ble 773 norske jøder sendt til nazistenes konsentrasjonsleire.

Bare 35 kom tilbake.

Bilde av Alf foran Brugata 19, hans tidligere hjem, der Human-Etisk Forbund har sitt hovedkontor.

Leder i HEF, Christian Lomsdalen, er sterkt preget og helt tydelig på at vi må minnes ofrene.

– Som livssynssamfunn skylder vi ofrene, og det menneskelige i oss selv, aldri å glemme den fullstendige dehumaniseringen av våre medmennesker som ledet til folkemordet Holocaust.

Christian Lomsdalen er opptatt av å minnes også de mindre gode sidene ved vår historie. Han mener det er særlig viktig å lære av kunnskapen om Holocaust-ofrenes skjebne, etter at det lenge bare var fortellinger om norsk motstand som ble omtalt i krigshistoriebøkene.

# Minnemarkeringer og snublesteiner

Lomsdalen mener derfor det er ekstra viktig å markere Den Internasjonale Holocaustdagen.

– Det var først på 1990-tallet at de norske jødenes skjebne ble satt ordentlig på dagsorden. Nå har vi heldigvis fått samlet mer kunnskap, blant annet gjennom HL-senteret, som vi må bruke til å lære av, sier Lomsdalen.

– Derfor har vi viktige merkedager som Holocaustdagen, samt snublesteiner til minne om ofrene.

Snublesteiner er en liten minneplate plassert der ofrene bodde. Disse kan vi «snuble» over for å minnes om at Holocaust foregikk i eget nærmiljø, og at det var levende mennesker som var ofrene.

Etter at snublesteinene gjentatte ganger ble utsatt for hærverk, som utenfor synagogen i Oslo i 2019, dro daværende pressesjef i Human-Etisk Forbund, Jens Brun-Pedersen, i gang en aksjon i Oslo for å pusse snublesteinene utenfor Brugata 19.

Alf har sin snubletein utenfor HEFs hovedkontor i Brugata 19, sammen med ni andre jøder som bodde i samme bygård.
Trond Enger, generalsekretær i HEF og Øistein Sommerfelt Lysne, tidligere HU-leder, pusser snublesteiner.

Lomsdalen forteller at det har blitt en årlig tradisjon for Human-Etisk Forbund i hele landet å gå ut for å pusse snublesteiner 26. november, på årsdagen for den første jødedeportasjonen fra Norge.

– Vi som mennesker må jobbe hver dag for å fremme hvert enkelt menneskes verdi, uansett hvem vi er og hva vi tror på. Det er humanisme, og derfor må vi minnes også de forferdelige sidene av norsk historie, sier Lomsdalen, og gjentar:

– Vi må aldri glemme.

Snublesteinen til Alf Abel Goldwasser blir pusset og gjort synlig igjen - en regnvåt dag i Oslo.

# Dette gjør Human-Etisk Forbund for å markere Den internasjonale Holocaustdagen:

Les mer om