Hopp til hovedinnhold
Konfirmanter på scenen under en seremoni

Alt du trenger å vite om humanistisk konfirmasjon

Lurer du på gjesteplasser, påmelding eller pris? Få svar på det her!

# Dette er humanistisk konfirmasjon

Humanistisk konfirmasjon består av et kurs på ca. 20 timer og en seremoni.

Konfirmasjonskurset handler om hvordan ta gode valg, tenke selvstendig og reflektere over hva som er rett og galt. Etter at kurset er gjennomført, avsluttes konfirmasjonstiden med en høytidelig seremoni for å feire alle konfirmantene, sammen med familie og venner.

# Hvem kan velge humanistisk konfirmasjon?

Alle som ønsker det kan konfirmere seg humanistisk.

Man trenger ikke være medlem hos oss for å velge humanistisk konfirmasjon. Det er fullt mulig å velge en humanistisk konfirmasjon selv om du, eller dine foreldre, er medlem av andre tros- eller livssynssamfunn.

Man blir heller ikke medlem av Human-Etisk Forbund automatisk ved å konfirmere seg humanistisk.

# Dette må du vite om påmelding

Påmeldingsstart 2025

Påmelding for konfirmasjon 2025 åpner 27. mai 2024 kl. 09.00 for medlemmer og 03. juni kl. 09.00 for alle andre.

Allerede nå kan man se alle tilgjengelige kurs- og seremonialternativer og notere den kombinasjonen som passer best for dere ved påmelding.

Hvordan finne riktig kurs under påmelding

I oversikten over alle tilgjengelige kurs- og seremonialternativer kan du se kurs og tilhørende seremoni med samme kurskode som de du velger mellom under påmelding.

En kurskode er koden som står bak kurset, for eksempel AGGR21. Dette er koden som forteller hvilket kurs dere melder dere på. Tenk derfor godt gjennom om både kurs- og seremonitidspunkt passer for dere.

Kurs og seremoni hører sammen. De må velges i kombinasjon og det er ikke mulig å velge en annen seremonidato enn den som følger kurset.

Sjekk kurskoden for å være sikker på at dere velger riktig kurs, for eksempel om konfirmanten ønsker å gå på samme kurs som en venn.

Under påmelding gjelder førstemann til mølla-prinsippet. Populære kurs fyller seg opp fort, og hvis du ikke ser et kurs i oversikten under påmelding, kan det være fjernet fordi ventelistene til kurset er fulle.

Vi tar forbehold om at endringer kan skje, når det gjelder sted, dato, tidspunkt og gruppesammensetning for kurs eller seremoni. Vi vil informere om eventuelle endringer så raskt som mulig.

Dette kan det være lurt å ha klart til påmelding

Hvis konfirmanten har flere foresatte, anbefaler vi også å registrere dem med:

Påmeldingsfrist

Alle som melder seg på før 1. oktober er garantert plass.

Etter 1. oktober er det fortsatt mulig å melde seg på noen steder, hvis det er ledige kursplasser.

Bare foresatte kan melde på konfirmanter

Det er ikke mulig for deg å melde på f.eks. vennegjengen til barnet ditt. Påmeldingen må gjøres av konfirmantens foresatte, og påmeldingen blir ugyldig hvis du melder på konfirmanter du ikke er foresatt for.

Hvis du vil melde konfirmanten på samme kursgruppe som vennene, må du selv koordinere valg av samme kurskode med andre foresatte under påmeldingen.

Når du er foresatt for flere barn som skal meldes på samtidig

Skal du melde på flere barn, må du melde på ett om gangen, men du trenger ikke å gå tilbake i køen for å gjennomføre flere påmeldinger.

På slutten av første påmelding vil du få spørsmål om du vil melde på en annen konfirmant. Når du svarer ja, sendes du tilbake i påmeldingsskjemaet uten at du må stå i kø.

# Dette koster humanistisk konfirmasjon

Prisen for humanistisk konfirmasjon dekker både kurs og seremoni. Prisen varierer derfor ut fra hvilket kurs dere velger.

Ordinær pris for et kveldskurs er 4100,-, mens et leirkurs koster mer, da prisen dekker kost og losji. Kveldskurs med tilleggsaktiviteter koster også mer, fordi det dekker utgiften for tilleggsaktiviteten.

Du kan se prisen for ulike kurs på siden for ditt lokale kurstilbud.

Betaling

Under påmelding må du som foresatt bekrefte identiteten din gjennom Vipps eller BankID, men betaling skjer via faktura som dere mottar i september-oktober i år.

# Slik fungerer medlemsrabatten

Medlemmer av Human-Etisk Forbund får rabatt på alle seremoniene våre.

For konfirmasjonskurs- og seremoni får man 1000,- i medlemsrabatt per foresatte som er medlem.

Det betyr at dere får 2000,- i rabatt hvis begge foresatte er medlem.

# Slik foregår konfirmasjonskursene

Konfirmantopplegget vårt består av et kursopplegg på totalt 20 timer. Her skal konfirmantene gjennom et undervisningsopplegg som tar for seg blant annet kritisk tenkning, etisk refleksjon og viktige diskusjoner.

Du kan lese mer om hva kurset inneholder her.

Dere kan velge mellom flere ulike type kurs, alt etter hva som passer best for dere:

Kurstypene varierer i intensitet og fordeling av kurstimer, men alle dekker alle det samme kursinnholdet.

Hvilke kurs du kan velge mellom avhenger av hvor du bor. Finn ditt konfirmasjonssted og sjekk hvilke kurstyper du kan velge mellom her.

Det er også viktig å merke seg at hvilket kurs dere velger også styrer hvilken seremonidato og seremonisted dere får. Dette står i kursbeskrivelsen.

Hvis det er flere alternativer til seremonisted og/eller dato, får dere velge dette ved påmelding.

# Oppmøte på kurs

Det er frivillig å konfirmere seg, men hvis du først har valgt å konfirmere deg, må du møte opp på kurset for å kunne delta på seremonien.

Velg derfor et kurs du faktisk har mulighet for å delta på. Det er på kurset vi håper du får bli mer kjent med deg selv og hva du står for gjennom de ulike temaene, dilemmaene og øvelsene du løser sammen med gruppen din.

# Når dere må bytte kurs

Kursene og seremoniene fyller seg opp raskt, og det er begrensede muligheter til å bytte etter påmelding. Derfor er det lurt å forsikre seg om at både kurset og seremonien passer før påmelding.

Hvis det er ledige plasser på et kurs, kan du selv endre kursgruppe via oversikten for dine konfirmanter etter påmelding. Når kursene har startet er det vanskelig å bytte gruppe, dette gjøres kun i særlige tilfeller og om det er mulig.

Merk at seremoniene alltid henger sammen med kursløpet. Dersom du bytter kurs, bytter du derfor også seremonidato og -tidspunkt til det som henger sammen med kurset du bytter til.

# Slik foregår seremonien

Seremonien er en høytidelig avslutning på kursene som handler om å feire konfirmantene. Det blir musikk, taler og utdeling av kursbevis.

Seremoniene er ofte i april/mai og varer i ca. en time, men dette varierer noe fra sted til sted.

# Så mange gjesteplasser får dere

Hver konfirmant får i gjennomsnitt 10 gjesteplasser, og øvrige plasser fordeles rettferdig. Dere får mer informasjon om gjesteplasser i forkant av seremonien.

# Tilrettelagt konfirmasjon

Alle barn skal ha reell frihet til å velge å konfirmere seg i tråd med deres tro eller livssyn, uavhengig av funksjonsevne.

Vi strekker oss langt for å tilrettelegge for de ungdommene som trenger det.

Trenger konfirmanten din tilrettelegging under kurset? Under påmeldingen ber vi om informasjon om eventuell tilrettelegging barnet ditt trenger for å kunne gjennomføre valgt kurs og seremoni.

Har konfirmanten din behov for et særskilt tilrettelagt kurs? Ta kontakt med oss på e-post human@human.no, så finner vi en god løsning for dere.